160612 - Header - WIJS - 5x Boekenkasten.jpg

Bron v.l.n.r.: Refinery, Frenchbydesignblog, Booksare Tumblr

AddThis disabled due to cookie consent.

5 tips voor een geordende boekenkast

Aan verhalen geen gebrek met een kast vol boeken in huis. Boeken maken een huis persoonlijk en zorgen voor sfeer. Maar bij iedere stijl wordt op een andere manier sfeer gecreëerd. Er zijn dus ontzettend veel mogelijkheden om boeken in huis te halen. De meesten van ons hebben een boekenkast of plank die net iets te vol staat en waar stiekem flink wat verdwaalde kaarsen, gevonden schelpen en slingerend speelgoed bij zijn geplaatst. Ben jij klaar met jouw rommelige boekenplank of overvolle boekenkast? Zo schep je op stijlvolle wijze orde in de chaos…

160612 - WIJS - 5x - Boekenkasten - Andersom Bron Refinery.jpg

Bron: Refinery

Andersom

De truc van de rust in deze boekenkast is eigenlijk erg eenvoudig. Naast dat de kast op zich erg strak en een plaatje is, is de manier waarop de boeken in deze kast geplaatst zijn er één die binnen no-time voor orde zorgt. De boeken staan namelijk andersom. Daardoor worden veel wit-vlakken gecreëerd en wit maakt kalm. Adem in, adem uit.


160612 - WIJS - 5x - Boekenkasten - Kleurrijk Bron booksare.tumblr.jpg

Bron: Booksare Tumblr

Op kleur

Lichtelijk neurotisch eigenlijk om op deze manier je kast in te richten, maar tegelijkertijd heerlijk; alles op kleur. Als je echt stijl hebt, match je zelfs de kleuren van de accessoires met de kleuren van de boeken. En prettig: als je een boek terug moet zetten, hoef je nooit meer te twijfelen waar die in eerste instantie stond.


160612 - WIJS - 5x - Boekenkasten - Door elkaar Bron frenchbydesignblog.jpg

Bron: Frenchbydesignblog

Alleen ín de kast

Rondom je kast kun je best wat accessoires plaatsen, zolang deze maar mooi op elkaar afgestemd zijn. Wat in dit interieur bijvoorbeeld goed werkt, is de keuze voor een paar duidelijke eyecatchers. Kijk bijvoorbeeld naar de minimalistische lamp, de grote groene tak en de opvallende landkaart. Aangekleed met, qua kleur niet al te drukke, andere accessoires, gebeurt er veel, maar is er toch overzicht. En dus mag de kast gevuld worden met boeken. Tot aan de nok.

160612 - WIJS - 5x - Boekenkasten - Leeg Bron House and Garden.jpg

Bron: House and Garden

Laat wat planken leeg

Een hele grote kast waarbij niet elk vlak gevuld is, dát is interessant. Daarmee creëer je namelijk tegelijkertijd speelsheid en rust. Zeker als je de lege vlakken niet structureel laat ontstaan, maar ze juist een beetje laat verspringen.


160612 - WIJS - 5x - Boekenkasten - Een kamer vol Bron Snug.jpg

Bron: Snug

Kader één ruimte af

Rust kan ook ontstaan door een ruimte een duidelijke functie te geven. En elke boekenwurm zal bij deze leeskamer in katzwijm vallen. Want oh! Wat is deze kamer een droom. Of je alle boeken ooit zult lezen? Waarschijnlijk niet. Maar wat moet dit een fijn plekje zijn om je even terug te trekken.


Lees ook: 5x zwarteplafonds